Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΔΩΣΕ ΚΑΡΠΟΥΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΝΤΙΦΡΑΓΚΑ


Την περασμένη Κυριακή 27 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου) άνοιξε τις πόρτες του το νέο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ που γεννήθηκε στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου. 
Πριν από έξι χρόνια το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ τόλμησε και αποφάσισε να στήσει από το μηδέν έναν ανεξάρτητο χώρο πολιτισμού, όπου θα μπορεί να στεγάσει τη θεατρική του δραστηριότητα αλλά και να φιλοξενεί εκτός από θεατρικές παραστάσεις και κινηματογράφο, εικαστικά γεγονότα, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις και οτιδήποτε γύρω από τον Πολιτισμό.
        Όταν συνάντησε τεράστια εμπόδια στο δύσβατο δρόμο του, βρήκε τελικά συμπαραστάτη και αρωγό τον μεγάλο ευεργέτη Δημήτρη Πενταφράγκα, ιδρυτή της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, ο οποίος ανέλαβε εν τέλει το σύνολο της δαπάνης ώστε να παραδώσει στη γενέτειρα πόλη του ένα πραγματικό κόσμημα. Ένα κτίριο πλήρως εξοπλισμένο, με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές ενός σύγχρονου θεάτρου. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει το
φουαγιέ που οδηγεί στην πλατεία του θεάτρου , στον πρώτο όροφο ο εξώστης και στον δεύτερο όροφο λειτουργεί ένα καλαίσθητο cafe με χώρο λογοτεχνικών, εικαστικών και άλλων εκδηλώσεων. Επίσης το κτίριο διαθέτει άνετα καμαρίνια για περισσότερα από 20 άτομα, δύο βεστιάρια, γραφεία, θεατρική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο και βέβαια είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλους τους χώρους.
Στο προαύλιο του θεάτρου έχει αναρτηθεί πλάκα όπου αναγράφεται ότι "Το Θέατρο αυτό αποπερατώθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και αποτελεί δωρεά του Δημήτρη Κ. Πενταφράγκα στους συμπατρτιώτες του ακρίτες της μεθορίου του Έβρου. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη της συζύγου του Ελένης Πενταφράγκα-Μελά". Ο δε ΔΙΟΝΥΣΟΣ έχει ονομάσει και την αίθουσα θεάτρου (200 θέσεων) σε "ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑ-ΜΕΛΑ" ως ελάχιστο φόρο ευγνωμοσύνης στη μεγάλη ευεργεσία του κ. Πενταφράγκα. Σημαντική η συμβολή και του αρχιτέκτονα, γνωστού θεατρόφιλου Μάνου Περράκη, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση του κτιρίου με την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία του.
Η έναρξη του νέου πολυχώρου Πολιτισμού έγινε με δύο παραστάσεις από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, μία το πρωί της Κυριακής με το έργο για παιδιά "Μια τρελή τρελή πολυκατοικία" του Γιάννη Ξανθούλη, και μία το βράδυ με την κλασική κωμωδία των Αλ. Σακελλάριου - Χρ. Γιαννακόπουλου "Ο Ηλίας του 16ου". 
Το πρόγραμμα παραστάσεων του Θεατρικού Εργαστηρίου Ν. Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ συνεχίζεται ως εξής:
- "Μια τρελή τρελή πολυκατοικία" του Γ. Ξανθούλη κάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ. έως τις 29 Μαΐου.
- "Ο Ηλίας του 16ου" των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου κάθε Κυριακή στις 9 μ.μ. έως τις 29 Μαΐου.
- "Κοινός Λόγος", αυθεντικές αφηγήσεις γυναικών που συγκέντρωσε η Έλλη Παπαδημητρίου και άλλες σχετικές με τη γυναίκα ως αφανή ηρωίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Μια παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα "λαθραία" ή "παράνομη" μετανάστρια, στη γυναίκα που βλέπουμε καθημερινά να περνάει από μπροστά μας στον Έβρο και μάς θυμίζει τη δική μας μάνα, γιαγιά, προγιαγιά... Πρεμιέρα την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 9 μ.μ. και η παράσταση θα επαναλαμβάνεται κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα, έως τις 25 Μαΐου.
- "Λεύτερο Ζευγάρι" των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε. Πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Απριλίου και παραστάσεις κάθε Δευτέρα στις 9 μ.μ., έως τις 30 Μαΐου.
Όλες οι παραπάνω παραγωγές είναι σε σκηνοθεσία Άκη Τσονίδη και παίζουν σαράντα περίπου ερασιτέχνες ηθοποιοί. Οι ίδιοι άνθρωποι που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και για το σύνολο της λειτουργίας του θεάτρου ΔΙΟΝΥΣΟΣ, στο φουαγιέ, το ταμείο, το cafe, την καθαριότητα... παντού.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα:
- Παρασκευή 1 Απριλίου. Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου παρουσιάζει το βραβευμένο της μυθιστόρημα (Βραβείο Αναγνωστών 2010) "Όπως ήθελα να ζήσω" (εκδόσεις Καστανιώτη), στο cafe ΔΙΟΝΥΣΟΣ (2ος όροφος) στις 9 μ.μ.
- Σάββατο 2 Απριλίου. "Ιστορίες για αρκούδες" από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γ. Καλατζόπουλου (δύο παραστάσεις: 6:30 & 9:00 μ.μ.).
- Σάββατο 9 Απριλίου. Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου "Τα Δίδυμα Τείχη" Διδυμοτείχου παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Μποστ στις 9 μ.μ. Η παράσταση θα επαναληφθεί και το Σάββατο 16 Απριλίου.
- Παρασκευή 15 Απριλίου. Ο Κώστας Μποσταντζόγλου φαίνεται να έχει πάρει τα γονίδια του πατέρα του, του περίφημου γελοιογράφου Μποστ και έτσι έγραψε το πρώτο του βιβλίο με 17 διηγήματα και με τίτλο "Σκυλίσιες Μέρες" (εκδόσεις Κέδρος). Η παρουσίαση θα γίνει στις 9 μ.μ. στο cafe ΔΙΟΝΥΣΟΣ.
- Τρίτη 19 Απριλίου. Ο "Μπίλης Καντίλης" ταξιδεύει στη Νέα Ορεστιάδα με οδηγό το δημιουργό του, Πασχάλη Τσαρούχα. Στο cafe ΔΙΟΝΥΣΟΣ στις 7 μ.μ.
- Παρασκευή 13 Μαΐου. Η συγγραφέας Μπέσση Λιβανού παρουσιάζει το βιβλίο της "Με είπαν γάτα" (εκδόσεις Καστανιώτη) στο cafe ΔΙΟΝΥΣΟΣ στις 9 μ.μ.
- Σάββατο 14 Μαΐου. "Το Παγκάκι" του Ζάχου Βασιλείου με το Σπύρο Μπιμπίλα στη σπουδαιότερη ερμηνεία της καριέρας του.
- Παρασκευή 27 Μαΐου. Ο Κούρδος συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζεμίλ Τουράν παρουσιάζει το σύνολο του συγγραφικού του έργου (τέσσερα βιβλία από τις εκδόσεις Καστανιώτη) στο cafe ΔΙΟΝΥΣΟΣ στις 9 μ.μ.
- Σάββατο 28 Μαΐου. "Λιωμένο Βούτυρο" του Σάκη Σερέφα από την Εταιρία Θεάτρου "Χώρος".
* Οι βιβλιοπαρουσιάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο "Εμμανουηλίδου".
Το Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ άνοιξε λοιπόν, ένα θέατρο στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας, εκεί που συνεχίζει η Ελλάδα να παράγει τον Πολιτισμό της, στη συνοριακή αρχή της Ευρώπης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου