Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Δίχως μεγάλα ονόματα και τετραήμερος ο φετινός "'Αρδας"

Ένας θεσμός δεκαεπτά ετών, που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο πολιτιστικό γεγονός με την περιοχή του Βορείου Έβρου - θύμα του Καλλικράτη;
Με καλές προθέσεις έχει ανατεθεί η διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ νεολαίας Άρδας 2011 στην Κοινοφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Ο.), η οποία τα περασμένα χρόνια διέπρεψε κυρίως στη διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι τα "Ορέστεια" .
Οι καλές προθέσεις, όμως φαίνεται να μην είναι αρκετές, καθώς διαφαίνεται, ότι τα οικονομικά, που θα έχει η Δ.Ε.Π.Α.Ο. στη διάθεσή της θα είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τα χρήματα, που διατέθηκαν για προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ. Έτσι φημολογείται ακόμη και ότι το γνωστό πενταήμερο λόγω του φετινού χαμηλότερου μπάτζετ μπορεί να γίνει τετραήμερο. Τα αίτια γνωστά: η οικονομική κρίση, περικοπές στις δαπάνες των δήμων,  επιβεβλημένη λιτότητα και μνημόνια...

Η νεολαία του Βορείου Έβρου, πάντως, τα τελευταία χρόνια είχε δείξει να απομακρύνεται από τον θεσμό. Οι αριθμοί των επισκεπτών και κατασκηνωτών φαινομενικά ελαττώθηκαν.
Κριτική ασκήθηκε από πολλές πλευρές και για τις τιμές εισόδου, που με τα χρόνια  ακολούθησαν σταθερά ανοδική πορεία.
Δεν ήταν λίγοι οι νέοι, που εκφράστηκαν με δυσαρέσκεια για το μουσικό πρόγραμμα, που σταδιακά έπαψε να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις της σύγχρονης νεολαίας περιλαμβάνοντας πλέον γερές δόσεις λαϊκού, σκυλάδικου και εμπορικού στοιχείου.
Επιπλέον πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα με εμπλοκή των διοργανωτών δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό προφίλ.
Θα καταφέρουν οι καινούριοι διοργανωτές να αντεπεξέλθουν σε όλες αυτές τις προκλήσεις;
Η Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Ο., κα. Ροροπούλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το Ράδιο Έβρος, τόνισε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια ο "Άρδας" να παραμείνει πενταήμερος και να μην λείψουν τα μεγάλα ονόματα από τη σκηνή του φεστιβάλ. "Μεγαλεπήβολα πράγματα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε, καθώς γνωρίζετε την οικονομική κατάσταση φέτος, αλλά θα βάλουμε τα δυνατά μας" πρόσθεσε.
Μακάρι η "οικονομική  ώρα μηδέν" να σταθεί αφορμή για την "επανεκκίνηση" του  Άρδα , την "επιστροφή στις ρίζες"!
...ενός φεστιβάλ, που κάποτε λειτουργούσε με απλά μαθηματικά, που δεν φιλοδοξούσε να εντυπωσιάσει, αλλά επιθυμούσε τη συνάντηση νέων ανθρώπων, τη χαλάρωση, το ξεφάντωμα, την ανταλλαγή απόψεων, την απόκτηση εμπειριών, εκεί στην εξοχή και με την ανάλογη μουσική υπόκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου