Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


 
"Στα Αλώνια Σαμοθράκης υπάρχει ένας Ιερέας που δεν... αλωνίζει, αλλά σπέρνει έργα αγάπης και μετουσιώνει το Λόγο του Θεού σε πράξεις. Ξεκίνησε με την ίδρυση μίας Τράπεζας Ένδυσης και Υπόδησης. Μάζεψε τα παιδιά όλου του χωριού και τα κάνει Κατηχητικό. Μαζεύει τρόφιμα και τα μοιράζει σε φτωχές οικογένειες του νησιού. Και άλλα πολλά έργα που δεν φαίνονται και γίνονται κρυφά, καθ' ότι ο Κύριος λέγει "να μην γνωρίζει η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου"" 
Πέρσι, ο δραστήριος αυτός Ιερέας προχώρησε στην αναβίωση του
εθίμου του κουρμπανιού του Αγ. Γεωργίου στα Αλώνια της Σαμοθράκης. Φέτος, συνεχίζει την παράδοση με ανάλογες θρησκευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις.
"Η αναβίωση τέτοιων εθίμων και μάλιστα θρησκευτικών, δεν αναπτερώνει μόνο την πίστη των ανθρώπων, αλλά δίνει ψυχικά εφόδια στη ζωή μας, που ειδικά στις μέρες μας χρειάζονται αν σκεφτεί κανείς πόσες φουρτούνες (βλέπε οικονομική κρίση) έχουμε να περάσουμε στη ζωή μας. Επιπλέον ζωντανεύουν οι παραδόσεις του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα της Σαμοθράκης... Ο πατήρ Αθανάσιος Σουλτάτος, μετά από πολύ κόπο και κούραση κατάφερε όχι μόνο να αναβιώσει το έθιμο του κουρμπανίου του Αγίου Γεωργίου, αλλά κατάφερε να φέρει και να ενώσει όλο το νησί της Σαμοθράκης, κάτω από την σκιά του πλάτανου, δίπλα ακριβώς στο ξωκλήσι του Αγίου. Όλοι νιώσαμε την χάρη του Αγίου να μας πλημμυρίζει, καθώς τον τιμούσαμε στην Θεία Λειτουργία και μετά γιορτάζοντας, τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας, όπως ακριβώς κάνανε οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. 
Από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πέρασαν - ειλικρινά - όλοι οι Σαμοθρακίτες. Όλοι κεράστηκαν, ήπιανε στην χάρη του Αγίου, χορέψανε παραδοσιακά τραγούδια μαζί με τον Χορευτικό Σύλλογο και διασκεδάσανε μέσα στη φύση, σε μία εποχή που η Σαμοθράκη γίνεται πολύχρωμη και πανέμορφη...Όλη η προσπάθεια, όλη η αναβίωση του εθίμου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ακάματο αγωνιστή - ιερέα του Θεού πατήρ Αθανάσιου Σουλτάτο. Στο τέλος, δόθηκε η υπόσχεση να ξανασυναντηθούν όλοι οι Σαμοθρακίτες και την επόμενη χρονιά στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου με την ίδια πίστη και την ίδια χαρά...ψυχής! Εμείς από την πλευρά μας ελπίζουμε στην αναβίωση κι άλλων εθίμων στο νησί μας (θρησκευτικών, λαογραφικών, πολιτιστικών) προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη ζωή κι επίσης για να συναντιόμαστε όλοι οι Σαμοθρακίτες πιο συχνά και να χαιρόμαστε τις ομορφιές του νησιού και τις χαρές της ζωής".
Και πράγματι, ο εν λόγω Ιερέας έχει αναβιώσει στην διάρκεια της ποιμαντορίας του πολλά ήθη και έθιμα της περιοχής. Και δεν σταματάει ποτέ να ενισχύει τους έχοντες ανάγκη. "Οι ανάγκες όμως είναι μεγάλες. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η φτώχεια, είναι καταστάσεις που δυσχεραίνουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας. Στο χέρι μας και στην καρδιά μας εναπόκειται η ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών Αγάπης και Φιλανθρωπίας, προκειμένου κάποιοι άνθρωποι - κάποιοι συνάνθρωποι μας, να γιορτάσουν και φέτος την Ανάσταση μετά τα Άγια Πάθη. η Εβδομάδα των Παθών για κάποιους είναι καθημερινότητα. Μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ να βοηθήσουμε. Φτάνει να θέλουμε να νοιώσουμε αυτό το Πάσχα τον Αναστημένο Κύριο μέσα στην καρδιά μας. 
Για ενίσχυση του έργου του πατήρ Αθανάσιου Σουλτάτου, είτε με τρόφιμα - ρούχα, είτε με άλλο τρόπο, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 6973475847 ή στην διεύθυνση: Εκκλησία Αγ. Μοδέστου, Αλώνια Σαμοθράκης, Τ.Κ. 68002".
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ! 
ΚΙ ΑΝ ΣΑΣ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.
ΕΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου