Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ε.ΠΟ.Φ.Ε.:η ήρεμη δύναμη πολιτισμού του Έβρου . Γράφει η www.telegramm.gr


E-mail Εκτύπωση PDF
Ε.ΠΟ.Φ.Ε: Η ήρεμη δύναμη που ενώνει τους πολιτιστικούς φορείς του Ν. Έβρου και προάγει τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, εκδόσεις, συλλογές, έρευνα, παραστάσεις, βραβεύσεις, δρώμενα, γιορτές… Ένα μελίσσι ανθρώπων που δρουν αθόρυβα αλλά οργανωμένα και παράγουν έργο άξιο θαυμασμού. Οι Ομάδες Εργασίας που συγκροτήθηκαν από τις αρχές του 2010 καλύπτουν όλο το φάσμα των πολιτιστικών αναζητήσεων:

Εκδοτική Ομάδα, Ομάδα Μουσείων και Συλλογών, Ομάδα Γραμματειακής και Διαδικτυακής Υποστήριξης, Ομάδα Εθελοντών Βιοποικιλότητας, Ομάδα Λογοτεχνίας και Ποίησης, Επιστημονική Ομάδα Ερευνών, Ομάδα Εθελοντών Περισυλλογής και Προστασίας Αρχαιολογικού Υλικού, Ομάδα Φιλοσοφικών Προβληματισμών. Άλλες με εμφανή αποτελέσματα –λόγω αντικειμένου- και άλλες με αφανή αλλά εξ ίσου σημαντικά.
«Μία από τις δράσεις που μας κάνει χαρούμενους, είναι η λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2011 του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης με τη συνεργασία του Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου «ΕΚΑΤΑΙΟΣ». Μια απόφαση που είχε παρθεί πριν ενάμιση χρόνο, υλοποιήθηκε και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης. Σ’ αυτό φοιτούν 35 άτομα και η πρώτη τάξη ασχολείται με την εισαγωγή στον Ελληνικό Πολιτισμό. Για φέτος η λειτουργία του είναι πιλοτική, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης», λέει ο Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. κ. Αθανάσιος Γιαλαμάς. Και συνεχίζει:
« Μία άλλη δράση που μας κάνει περήφανους είναι η ομάδα βιοποικιλότητας για τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Πέρυσι η ομάδα μοίρασε 1800 φυτά σε πόλεις και χωριά του Έβρου, ενώ φέτος εκτός από φυντάνια μοίρασε και σπόρους σε μαθητές των σχολείων της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό να φτιάξουν μόνοι τους νέα φυτά και να τα μοιράσουν δωρεάν στους κατοίκους του Δήμου, αρχές Μαΐου. Η ομάδα έχει δημιουργήσει «τράπεζα σπόρων» από 28 είδη παραδοσιακών φυτών που συγκέντρωσε από υπερήλικες κυρίως παραγωγούς των χωριών του Έβρου και της Σαμοθράκης και μπορεί να κάνει ανταλλαγές».
 H ομάδα ποίησης και λογοτεχνίας παρουσιάζει επίσης αξιόλογο έργο. Το Δεκέμβριο του 2010 εξέδωσε ένα θαυμάσιο ημερολόγιο με τίτλο «Ποιητικές Πνοές» και τώρα προχωρά στην έκδοση του 1ου Ανθολογίου με έργα ζώντων ποιητών του Έβρου. Ήδη έκλεισαν οι συμμετοχές στις 31 Μαρτίου και οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 55. Στόχος της ομάδας είναι το Ημερολόγιο και το Ανθολόγιο να εκδίδονται κάθε χρόνο.
Μια άλλη δράση προέρχεται από την Εκδοτική Ομάδα. Πρόκειται για την «Επαφή», το τριμηνιαίο δελτίο ενημέρωσης της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. Στην Επαφή φιλοξενούνται τα νέα και οι ανακοινώσεις των φορέων – μελών της Ε.ΠΟ.Φ.Ε., καθώς και άρθρα που αφορούν στον πολιτισμό και στην πολιτιστική κίνηση του νομού. ΄Ηδη κυκλοφόρησε το 10ο τεύχος, που αφορά στο 1ο τρίμηνο του έτους.
Η ομάδα Μουσείων και λαογραφικών-αρχαιολογικών μουσειακών συλλογών δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «Δεσμού» των μουσείων και των συλλογών για τον καλύτερο συντονισμό των επισκέψεων και τη μεγαλύτερη προβολή τους.
Υπό την αιγίδα της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. λειτουργεί η Θεατρική Ομάδα «Νέα Τζαμάλα» η οποία το περασμένο Καλοκαίρι ανέβασε το έργο «Το Πικροπαράμυθο» και απέσπασε θετικότατα σχόλια. Για φέτος ίσως υπάρξει συμμετοχή στα «Ελευθέρια».
«Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στα «Ελευθέρια», τιμώντας τρεις Εβρίτες λόγιους. Φέτος τιμούμε το Φοίβο Μάλαμα, λογοτέχνη, το Στέλιο Ντουρανίδη, λαϊκό ποιητή και τον Πασχάλη Χριστοδούλου, αρθρογράφο – ποιητή.
Επίσης κάθε Ιούλιο συμμετέχουμε με δικό μας περίπτερο στην Έκθεση Βιβλίου της Αλεξανδρούπολης.
Στα σχέδια της Ένωσης είναι να ξαναζωντανέψουμε τη Γιορτή Κρασιού και να θεσπίσουμε Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού», προσθέτει ο κ. Γιαλαμάς.
Από την 1η Φεβρουαρίου 2011 ένας νέος ιστότοπος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. είναι στον αέρα, δημιούργημα της Ομάδας Γραμματειακής και Διαδικτυακής Υποστήριξης. Στο «πολιτισμός εποφέ» καταγράφονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Έβρου, ανεξάρτητα από το αν οι φορείς που τις διοργανώνουν ανήκουν στην δύναμη της ε.πο.φ.ε. ή όχι, έτσι ώστε κάθε σύλλογος να μπορεί να προγραμματίζει τις εκδηλώσεις του και να μην συμπίπτουν με εκδηλώσεις άλλων φορέων.
Στη δυναμη της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ανήκουν 113 πολιτιστικοί φορείς του Νομού Έβρου.
Ο Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. απευθύνει κάλεσμα προς τους Συλλόγους, και προς κάθε πολιτιστικό φορέα του Έβρου, να γίνουν μέλη της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.,  γιατί μόνο οφέλη θα έχουν από την εγγραφή τους.
Για καθημερινή ενημέρωση επισκεφθείτε τον ιστοχώρο:
http://politismosepofe.blogspot.com
epofe@yahoo.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. epofe@freemail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Γραφεία (νέα) της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.: 1ος όροφος Μύλου Μασούρα
Λ. Δημοκρατίας 3 Αλεξανδρούπολη

Μ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου