Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Επιτέλους. Ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη του ταφικού τύμβου στη Δοξιπάρα-Ζώνη.



Ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη του ταφικού τύμβου της μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, που βρίσκεται στον Νομό Εβρου, μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να εγκρίνει ομόφωνα την προμελέτη για την καλύτερη προστασία και την ανάδειξη των εντυπωσιακών ευρημάτων του τύμβου.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2002 και κατά την ανασκαφή του τύμβου αποκαλύφθηκαν τέσσερις ταφές-καύσεις, πέντε άμαξες και δύο ταφές αλόγων. Εντοπίστηκαν τετράγωνοι επιτάφιοι βωμοί κατασκευασμένοι από πλίνθους, βρέθηκε στάχτη και οστά από θυσίες ζώων, καθώς και θραύσματα από πήλινα αγγεία, χάλκινα αγγεία με περίτεχνη διακόσμηση, κοσμήματα από ήλεκτρο και κεχριμπάρι, χάλκινα νομίσματα, χάλκινη κασετίνα με μικροεργαλεία για τον καλλωπισμό και γυάλινα μυροδοχεία.
Οι ταφές τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. την εποχή του Τραϊανού και του Αδριανού.
Οι πέντε τετράτροχες άμαξες αποτελούν το πιο εντυπωσιακό εύρημα της ανασκαφής. Εχουν εναποτεθεί μαζί με τα υποζύγια τους σε ρηχούς λάκκους και διατηρούν πολλά από τα αρχικά στοιχεία κατασκευής τους.
Η επιστημονική επιτροπή που έφτιαξε την προμελέτη, πρότεινε ότι για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του Τύμβου είναι ενδεδειγμένη η κατασκευή κλειστού χώρου μαζί με τα βοηθητικά υποστηρικτικά στη λειτουργία του κτίσματα, ο οποίος στην ουσία θα είναι ένας ανακατασκευασμένος τύμβος, που θα έχει την ανασκαφική εικόνα με την τοποθέτηση αντιγράφων των αμαξών, ενώ στους υπάρχοντες λάκκους των καύσεων θα τοποθετηθούν αντίγραφα κτερισμάτων.
Η κατασκευή μουσειακού χώρου στη θέση του τύμβου θα συμβάλει στην προστασία, προβολή και ανάδειξη των μοναδικών για την Ελλάδα ευρημάτων. Στην έκθεση, εκτός από τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος, που θα διατηρήσουν στο έδαφος την εντυπωσιακή ανασκαφική εικόνα, θα παρουσιάζονται τα πρωτότυπα αντικείμενα των καύσεων σε προθήκες και θα γίνουν ανασυνθέσεις των αμαξών με τα πρωτότυπα εξαρτήματα.
Tην περιοχή του τύμβου διατρέχει ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δύο τουλάχιστον φορές. Για τον λόγο αυτόν, έχει συσταθεί επιτροπή από καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την εδαφολογική ανάλυση η οποία είναι απαραίτητη για τις τελικές μελέτες.
Ο προϋπολογισμός του έργου που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ανέρχεται στο ποσόν των 5 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου