Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΗΤΑΝ ΣΟΥΦΛΙΩΤΕΣ


Ένα νοερό ταξίδι στη Θράκη των αρχών του 20ου αιώνα και στην περίοδο των εξεγέρσεων των σηροτρόφων του Σουφλίου στη δεκαετία του 1930, έκανε το πολυπληθές κοινό των παρουσιάσεων του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου «Τα παιδιά του Σπάρτακου» στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το ανέκδοτο μέχρι σήμερα μυθιστόρημα της σπουδαίας πεζογράφου παρουσιάστηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και το Δήμο Σουφλίου.


Το βιβλίο η Διδώ Σωτηρίου, άρχισε να το γράφει το 1958 βασισμένη στις μαρτυρίες εργατριών στη σηροτροφία από την περιοχή του Σουφλίου και οι οποίες ήταν συγκρατούμενες της αδελφής της Έλλη Παπά, στις φυλακές του Αβέρωφ. Κεντρικό θέμα του, είναι η συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση των ηρώων, που εμπνέονται από την επανάσταση του Θρακιώτη σκλάβου Σπάρτακου και από τα ιδανικά της Αριστεράς σε μια δραματική ιστορική συγκυρία.

Για το βιβλίο μίλησαν η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιμελήτρια του βιβλίου Έρη Σταυροπούλου, ο Νίκος Μπελογιάννης-γιός του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά και ανιψιός της Διδώς Σωτηρίου- και η φιλόλογος Γιούλη Ζήκα, αποσπάσματα διάβασε η δημοσιογράφος-ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου, ενώ την όλη εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου