Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

«Η Θράκη στο παγκόσμιο στερέωμα» το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών πέρασε στην ιστορία.



Ξεκινώντας από τις Φέρες, τον Αύγουστο του 1994, ο θεσμός του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών έχει χαράξει μία ιστορική πορεία διατρέχοντας γεωγραφικά τις πόλεις της Θράκης για να επιστρέψει στις Φέρες, τη βυζαντινή πόλη της Βήρας. Αποτέλεσε βήμα διαλόγου και έδωσε την ευκαιρία στους Θράκες απανταχού της γης, να καταθέτουν προτάσεις θέσεις, ιδέες και προοπτικές...

Με θέμα «Η Θράκη στο Παγκόσμιο Στερέωμα», το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών αναζητά, ως διοργάνωση, νέο ρόλο και αποτελεσματική παρέμβαση, μεταφέροντας στο Ελλαδικό στερέωμα και ειδικότερα στην Αθήνα, τις επιθυμίες των απανταχού Θρακών.

Οι εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής με πάνω από 100 εγγεγραμμένους συνέδρους ενώ εκατοντάδες Θρακιώτες βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Φερών. Το συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί μία ουσιαστική «πλατφόρμα» συζήτησης, πάνω σε ζωτικά θέμα που απασχολούν την περιοχή της Θράκης.

Καινοτομία του φετινού συνεδρίου είναι ότι στην έναρξή του δεν έγιναν χαιρετισμοί, εκτός του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. Όλες οι άλλες ομιλίες  κατατέθηκαν γραπτώς και θα δημοσιευθούν στο έντυπο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρθηκε συνοπτικά στα πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά και σε υστερήσεις τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε πληγή της Θράκη ή, αντίθετα, αναβάθμισή της επηρεάζει τον ίδιο το βασικό κορμό της χώρας», ενώ κατέληξε λέγοντας, «ας ξυπνήσει μέσα μας ο αληθινός, δημιουργικός Θρακιώτης για να κάνουμε την Θράκη πάλι δυνατή, γιατί μόνο αυτό αξίζει στη Θράκη μας και σε μας τους Θρακιώτες, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια δυνατή Ελλάδα».

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου εκφώνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος μετέφερε τον παλμό και τις προσμονές των απανταχού Θρακιωτών, τονίζοντας ότι η θρακική γη «είτε λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, είτε λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού της, πρωτογενώς ή δευτερογενώς θα είναι στο επίκεντρο κάθε ευρωπαϊκής και άλλης πολιτικής παρτίδας πόκερ που θα παιχτεί στην περιοχή». Ο Σεβασμιότατος τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι «οι πόρτες της Αθήνας έγιναν πολύ βαριές για να τις διαπεράσει ο χτύπος μας», ενώ με έκκλησή του προς όλους είπε «ας γίνουμε, λοιπόν, μια πιο δυναμική και συγκεντρωτική Περιφέρεια που θα εργάζεται και θα λειτουργεί συλλογικά, ενιαία και γρήγορα. Επιστημονικά επιτελεία, γραφειοκρατικές ομάδες εργασίας, ελεγκτικές επιτροπές και ιδιωτικές προσπάθειες. Όχι ο καθένας μας "επέχω και διαλογίζομαι", μόνος του και για την Επαρχία του, αλλά όλοι μαζί, ως διαρκές «βουλεύμενο σώμα» με κατευθυντήριες γραμμές που θα μας δίδει η Περιφέρεια».

Χαιρετισμό απεύθυνε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Με την παρουσία τους τίμησαν το συνέδριο οι βουλευτές Έβρου κύριοι Αλ. Δερμεντζόπουλος, Γ. Ντόλιος και Μ. Ουζουνίδης, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των στρατιωτικών και διοικητικών αρχών αλλά και των φορέων του τόπου.

Παράλληλα, στο χώρο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση βιβλίων θρακικού περιχομένου ενώ εκτέθηκαν έργα Ζωγραφικής του  Θράκα ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα.  Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου και αμέσως μετά την δεξίωση, η χορωδία της ενορίας Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως πραγματοποίησε συναυλία στο Υπαίθριο Θέατρο Φερών.









 
 
Δεύτερη μέρα παγκοσμίου συνεδρίου Θρακών
Με εισηγήσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις συνέδρων ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνέδριου Θρακών, στις Φέρες του δήμου Αλεξανδρούπολης. Στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, οι σύνεδροι κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής, ενώ έγιναν αναφορές και στα συμπεράσματα και στα ψηφίσματα προηγούμενων συνεδρίων.
Τη συζήτηση συντόνισαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος του Συνεδρίου, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Σ.Θ.), κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στους τρεις κύριους εισηγητές, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης, αναφέρθηκε στις «Επιδράσεις της Ορφικής Σκέψης στη συγκρότηση και εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας». Όπως σημείωσε, «κατά την ορφική ανθρωπολογία το ανθρώπινο γένος παρουσιάζεται αφενός μεν δισυπόστατης οντολογικής συγκρότησης με αθάνατη ψυχή σε φθαρτό και εφήμερο σώμα-φυλακή της, αφετέρου δε βεβαρημένο με ένα προπατορικό αμάρτημα, επειδή οι προπάτορες Τιτάνες κατέφαγαν το Θεό. Από το αμάρτημα αυτό η ανθρώπινη ψυχή, προκειμένου να αποφύγει το κολαστήριο των αέναων μετενσαρκώσεων, στο οποίο έχει καταδικαστεί, θα πρέπει απαραιτήτως να εξαγνιστεί. Για την ενίσχυση της θεϊκής δυναμικότητας της ψυχής του και για τον εξαγνισμό της από το προαναφερθέν προπατορικό αμάρτημα εκχωρήθηκε από την ορφική διδασκαλία στον άνθρωπο ουσιαστικά μια δυνατότητα: Η συμμετοχή στα ορφικά μυστήρια και η αυστηρή τήρηση των κανόνων του δόγματος για μια ανεπίληπτη μυστηριακή ζωή».
Στον «Ξεριζωμό του Θρακικού Ελληνισμού» αναφέρθηκε η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Οι διώξεις των Θρακών χρονολογούνται επακριβώς από τα τέλη του 1912, λόγω της βουλγαρικής τρομοκρατίας και κορυφώνονται το 1913 για να συνεχιστούν από τους Νεότουρκους […] Από το σύνολο των ξεριζωμένων Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης μόνο το ήμισυ είχε υποκύψει σε πραγματικό διωγμό και εξαναγκάστηκε σε φυγή. Μολονότι οι πληθυσμοί εγκατέλειπαν τις πατρίδες έπαιρναν μαζί τους εικόνες εκκλησιών και έθαβαν τις Άγιες Τράπεζες για να μην τις βεβηλώσουν οι Τούρκοι. Η ιδέα της φυγής αποτέλεσε γενικευμένο φαινόμενο στην Ανατολική Θράκη: οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των Νεότουρκων κατά του ελληνισμού αποκαλύφθηκαν τον Μάιο του 1914 και από τη υποτιμητική στάση του βεζίρη της Πύλης Σαίντ Χαλήμ πασά όσον αφορούσε τις ενέργειες του Έλληνα πρέσβη Δ. Πανά. Οι διώξεις των Νεότουρκων από το καλοκαίρι του 1914 μετασχηματίστηκαν σε γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού».
Τέλος, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη «Συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης», με αφορμή την εισήγηση του αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή, κ. Μόσχου Πολυσίου. Όπως ανέφερε ο κ. Πολυσίου, «στη σημερινή συγκυρία, οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις στο αγροδιατροφικό σύστημα αποκτούν ιδιαίτερη σπουδαιότητα, καθώς διανύουμε μια εποχή μετάβασης σε ένα νέο αγροτικό γίγνεσθαι που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο της Ελληνικής και παγκόσμιας Γεωργίας. Αν η διστακτικότητα, που μέχρι σήμερα χαρακτήριζε τις κινήσεις των ενδιαφερόμενων, δώσει τη θέση της σε οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες επιχειρηματικής πρωτοβουλίας βιομηχανικής κλίμακας είναι μαθηματικά σίγουρο ότι αυτές θα στεφθούν από επιτυχία».
Ακολούθησαν οι ομιλίες από τους εκπροσώπους των Θρακικών Ομοσπονδιών και τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του προέδου της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. Την οποία θα διαβάσετε σε άλλο σημείο του ιστοχώρου.Ακόμη, προτάθηκε από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να καθιερωθούν οι Φέρες ως έδρα και τόπος διεξαγωγής του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, καθώς και να οριστεί μια μόνιμη γραμματεία συνεδρίου που να επιμελείται τη διοργάνωση.
Το βράδυ του Σαββάτου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αφιέρωμα στην ελληνική ρετρό μουσική από την ορχήστρα φίλων Αστικής Λαϊκής Μουσικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία απαρτίζεται από εθελοντές μουσικούς που δικτυώνονται στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου.

 Την Κυριακή 19 Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν  οι τριήμερες εργασίες του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, με θέμα «Η Θράκη στο Παγκόσμιο Στερέωμα», το οποίο διοργανώθηκε από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου στις Φέρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμου, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη.

Ακολουθεί το ψήφισμα του συνεδρίου:

ΨΗΦΙΣΜΑ 9ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ

1) Διαπιστώθηκε η επιτυχής έκβαση των εργασιών του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο υλοποιήθηκε στη χειρότερη οικονομική συγκυρία και δη προ του φάσματος κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συνέχισης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, καθώς και τα προηγούμενα συνέδρια, παρά τις αδυναμίες τους, είχαν αποτελέσματα, με ισχυρότερο αυτό της σύνδεσης και τακτικής επαφής των απανταχού Θρακών που μας βρίσκει ενωμένους ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο Ελληνισμός και η αγαπημένη μας Θράκη. Μια εικοσαετία μετά από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, ο ύψιστος αυτός οργανικός θεσμός πρέπει να τεθεί σε νέα ανελικτική μελλοντική προοπτική και ήδη στο 9ο Συνέδριο έγινε η αρχή, αφού συνταιριάστηκαν ο πολιτισμός, η ιστορία και η αναπτυξιακή προοπτική του Θρακικού Ελληνισμού. Στο δρόμο αυτό απαιτείται συστράτευση πνευματικών ανθρώπων, θρησκευτικών ηγετών, μνήμη στην ιστορία, στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα, καθώς και στην παράδοση, με υπομόχλιο το ανθρώπινο δυναμικό της Θράκης και τις Ομοσπονδίες του Θρακικού Ελληνισμού, ο ρόλος των οποίων ήταν καταλυτικός για την επιτυχία του 9ου Συνεδρίου. Το ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ, όπου θα δημιουργηθεί μόνιμη γραμματεία, στην οποία θα απευθύνονται οι Θρακιώτες κατά τη διάρκεια της 3ετίας.

2) Πανθρακική η απαίτηση για α) λύση της σύμβασης «θανάτου» της πολιτείας με τους χρυσοθήρες, β) άμεση και άνευ άλλου τινός απόρριψη της Μ.Π.Ε. της εταιρείας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.», καθώς και της μητρικής της, καναδικών συμφερόντων, «ELDORADO GOLD» και γ) τροποποίηση του απαρχαιωμένου αποικιακού χαρακτήρα μεταλλευτικού κώδικα που λειτουργεί εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και των μελλοντικών γενεών. Οι Θρακιώτες που ζουν εντός ή εκτός Θράκης δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της, αφού με τη χρήση κυανίου για την εξόρυξη χρυσού καταστρέφεται το περιβάλλον, ο υδροφόρος ορίζοντας, η προοπτική της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, η θάλασσα, τα δάση, η υγεία και η ίδια η ζωή των Θρακιωτών.

3) Αποφασίστηκε να ζητηθεί η επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερη κατάσταση με το άνοιγμα των τριών σχολών αστυφυλάκων σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο και ταυτόχρονα με την απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από αυτές, με δεδομένο ότι η Θράκη ήδη διαθέτει κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών προ πολλού, ενώ σε καμία άλλη περιοχή δεν υφίστανται. Η Θράκη, με τις πολλές ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες, δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω βάρος στο θέμα αυτό. Σε περίπτωση που λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα λιγότερες από τρεις σχολές, αυτές πρέπει δικαιωματικά να λειτουργήσουν στη Θράκη.

4) Υιοθετήθηκε πλήρως η άποψη ότι για τη Θράκη, με τις ευαισθησίες και τις επικίνδυνες ισορροπίες, καθώς και τη θέση της στο γεωγραφικό χώρο, απαιτείται άμεσα η εκπόνηση ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, αφού πέραν των άλλων, πρόκειται για το φτωχότερο τμήμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτογενής τομέας, ενέργεια και λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι αναπτυξιακοί πόλοι, οι οποίοι απαραίτητα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παραπάνω σχέδιο, ώστε να υπάρχει αληθινή, ουσιαστική και πολύπλευρη ανάπτυξή της.

5) Αποφασίστηκε η υλοποίηση του ψηφίσματος του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που αφορά την άμεση ενεργοποίηση – σύσταση του Παγκόσμιου Ιδρύματος Θρακών «Παναγία Κοσμοσώτειρα» που θα αποτελέσει τον υλοποιητή των αποφάσεων των συνεδρίων και τον μοχλό πίεσης προς κάθε κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προάσπισης των δικαιωμάτων της Θράκης.

6) Στις βαθμίδες της εκπαίδευσης να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη η ιστορία της Θράκης, η οποία απαραδέκτως είναι ανύπαρκτη μέχρι σήμερα, γεγονός που αποτελεί προσβολή στη Θράκη και στους Θρακιώτες, αλλά και στην ισχυρή ιστορική μας μνήμη.

7) Το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή επιτέλους να περιοριστεί στο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε χωρίς να υπερβαίνει τις υπερκείμενες διεθνείς διατάξεις.

8) Αποφασίστηκε, τέλος, να ζητηθεί από την πολιτεία η ανάδειξη όλων των σπουδαίων ιστορικών μνημείων στο πέρασμα των χρόνων, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χώρο της Θράκης ως έναν από τους σπουδαιότερους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των Ορφικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου