Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΤΟ 9ο Π.Σ.Θ. ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Θ.Σ.



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



 



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ 9ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

Το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών έγινε στις Φέρες από 17-19 Αυγούστου 2012, που ευωδιάζει από κάθε μορφής ιστορία,  ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν και έχει γράψει τη δική του ιστορία.
Ως πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. αλλά και ως μέλος της οργανωτικής του επιτροπής  τολμώ να ισχυριστώ ότι το συγκεκριμένο συνέδριο πέρασε από συμπληγάδες  και ήταν ουσιαστικά το πρώτο συνέδριο που την οργανωτική του δομή, σχεδιασμό-προγραμματισμό,  την ανέλαβαν ουσιαστικά οι ομοσπονδίες των πολιτιστικών φορέων του Θρακικού Ελληνισμού συνεπικουρούμενες και από τη Δημοτική αρχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης με πρωτεργάτη το Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον Αντιδήμαρχο Φερών κ. Νικόλαο Γκότση, την κ. Μαρία Νάκου  την κ. Αθανασία Παπανικολάου και τους αφανείς λοιπούς υπαλλήλους του Δήμου  καθώς και τους εθελοντές.
Η άσκηση της κρητικής είναι θεμιτή. Το να ασκήσει κάποιος  κριτική είναι το μόνο εύκολο πράγμα. Σημασία έχει το μέγεθος και η ποιότητα της κριτικής που θα ασκήσει Πιστεύω ότι με την καλοπροαίρετη κριτική θα διορθώνονται  λάθη και θα αποφεύγονται  παραλείψεις  στο μέλλον.
Αγαπητοί μου φίλοι έχω την τύχη να έχω παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε όλα τα συνέδρια άλλωστε σαν απλό μέλος, άλλοτε σαν μέλος της κάθε οργανωτικής τους επιτροπής και άλλοτε σαν εισηγητής.
Η συμμετοχή μου και η εμπειρία μου, μου υπαγορεύουν να   σχολιάσω  τη διαδρομή του συνεδρίου από την πρώτη μέχρι την τελευταία του στιγμή και να αναλύσω τα στάδια του, σχεδιασμός,  οργάνωση, πραγματοποίηση, γνωρίζοντας ότι η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Με αντικειμενικότητα θα προσπαθήσω να αναλύσω και να δώσω απαντήσεις ,σε παραμέτρους και  βασικά ερωτήματα που σφράγισαν την εικόνα του και το έκαναν να ξεχωρίσει ,όπως:
01) Συμμετοχή
02) Διάρκεια
03) Συμπεριφορά
04) Στόχοι
05) Αποτελέσματα
06) Ομοσπονδίες.

01) Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Είναι αδιαμφισβήτητες οι  πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Ομοσπονδία μας με συμπαραστάτες και τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες του Θρακικού Ελληνισμού, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά. Με τις ενέργειες μας καταστήσαμε ενεργό το 8ο άρθρο του ψηφίσματος του 7ου Π.Σ.Θ.  που έλεγε επί λέξει «Αποφασίστηκε ότι η συμμετοχή των Ομοσπονδιών των πολιτιστικών συλλόγων στις οργανωτικές επιτροπές είναι θεσμική και αναντικατάστατη»
Σίγουρα στην προσπάθεια μας για την πραγματοποίηση του, έχουμε κάνει λάθη και παραλείψεις ακόμη αν θέλετε. Λάθη και παραλείψεις όμως που δεν εξυπηρέτησαν σκοπιμότητες και προπαντός ιδιοτέλειες.
Ότι έγινε, έγινε με τη σκέψη και την ελπίδα ότι ο θεσμός αυτός δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι μείζονος σημασίας για τη Θράκη μας και το Θρακικό Ελληνισμό και ότι οι κρατούσες οικονομικές συγκυρίες δεν έπρεπε να καταστούν ανασταλτικός παράγοντας.
Με τη σκέψη αυτή καταστήσαμε ενεργό το πρώτο άρθρο του ψηφίσματος του 7ου Π.Σ.Θ. που έλεγε «Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα πραγματοποίησης των παγκοσμίων συνεδρίων Θρακών ως θεσμού, ανοιχτού διαλόγου και στοχασμού για το μέλλον και τις προοπτικές της Θράκης…….»
Εν κατακλείδι η συμμετοχή των Ομοσπονδιών και μάλιστα της Π.Ο.Θ.Σ. στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και στην υλοποίηση του 9ου Π.Σ.Θ. ήταν καταλυτική.
Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής  Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Κύριο Ευάγγελο Λαμπάκη και τους συνεργάτες του για τη συνεργασία τους.

2ον)  Αναφορικά με τη συμμετοχή  του κοινού υπήρξε πρόβλημα συγκριτικά με τα προηγούμενα συνέδρια που όλα ήταν δωρεάν και ακούστηκαν πικρόχολα σχόλια και εμφανίστηκαν δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο. Λένε ότι δεν υπήρξε η πρέπουσα ενημέρωση για το συνέδριο και δεν  προβλήθηκε δεόντως. Απαντάμε σε όλους αυτούς που μας κρίνουν, ότι από τον Απρίλιο μήνα είχε αρχίσει η πληροφόρηση μέσω του διαδυκτίου, ο τοπικός τύπος δημοσίευσε συνεντεύξεις του κ Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, δελτία τύπου της Π.Ο.Θ.Σ.. Η παράλειψη μας ήταν ότι δεν βγάλαμε ντελάλη. Και ερωτώ, για να μας κατακρίνουν χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για να ενημερωθούν δεν το χρησιμοποίησαν μάλλον εκώφευσαν ?
Πάντως, ειλικρινά συγχαίρω όλους εκείνους που ενυπογράφως κατέγραψαν το κατηγορώ τους και κατέθεσαν τις απόψεις τους,

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε ναι μεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλους τους σχολιασμούς αλλά προτείνω να μην εμπλακούμε στην διαδικασία των αντεγκλήσεων.

Και συμπληρώνω, Όταν καθίσαμε στο τραπέζι και σχηματίσαμε την οργανωτική επιτροπή, ευθύς εξ αρχής συμφωνήσαμε όλοι μας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την οικονομική συγκυρία που μαστίζει τη χώρα μας και τον Ελληνικό λαό    με σφιγμένη την καρδιά, ειδικά οι των Ομοσπονδιών, κάποια από τα έξοδα να μετακυλιστούν στους κ.κ. συνέδρους, όπως το κόστος των διανυκτερεύσεων, και ακόμη να μην πραγματοποιηθούν προσυνεδριακές ημερίδες μια και δεν  υπήρχαν επαρκείς χρηματοδοτήσεις  με στόχο τη μείωση του κόστους του συνεδρίου.
Θέλω όμως να πιστεύω, και το λέω με πίκρα, ότι η απουσία των κατοίκων της Θράκης ήταν γενικά αισθητή και όποιες δικαιολογίες και αν ακούστηκαν δεν ευσταθούν κατά την ταπεινή μου άποψη γιατί δεν είχαν το κόστος της διανυκτέρευσης. Εδώ θα επικαλεσθώ τη Θρακιώτικη παροιμία, «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει»
Όσον αφορά τη συμμετοχή των τοπικών αρχόντων, βουλευτές, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι έλαμψαν δια της απουσίας τους, Εξαίρεση μοναδική ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Γιώργος Ούστογλου που παρευρίσκετο μέχρι το τέλος του συνεδρίου, ο  Δήμαρχος του Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης που συμμετείχε και τις δύο ημέρες ενώ οι κ.κ. Ντόλιος και Δεμερτζόπουλος ήταν μόνο την πρώτη μέρα. ‘όπως και ο κ. περιφερειάρχης κ. Αρης Γιαννακίδης.
Να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε δήμαρχος για να αναλάβει το επόμενο συνέδριο

Το γιατί έλαμψαν δια της απουσίας τους ας μας το εξηγήσουν οι ίδιοι όταν το αποφασίσουν.

3ον) Η χρονική διάρκεια του συνεδρίου ήταν η ίδια και με τα προηγούμενα συνέδρια. Δεν επήλθε καμία μεταβολή.

4ον) Όταν λέμε συμπεριφορά εννοούμε το ύφος και το κύρος του συνεδρίου. Η Π.Ο.Θ.Σ. πιστή στις θέσεις της περί της λειτουργίας των συνεδρίων και σε όσα ενυπογράφως είχε καταθέσει στο 8ο Π.Σ.Θ. της Κομοτηνής έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στο σχεδιασμό του δηλώνοντας  ότι επιθυμεί ένα συνέδριο ουσίας και όχι ένα συνέδριο για το συνέδριο αλλά και χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες, επισημαίνοντας τις αδυναμίες  των προηγουμένων καθώς και τα λάθη του παρελθόντος. Στη θέση της αυτή η συμπαράσταση των λοιπών Ομοσπονδιών ήταν αμέριστη. Ζητήσαμε όλοι μας από την εκτελεστική γραμματεία να συμπαραταχθεί μαζί μας και μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να βρούμε διέξοδο που θα δίνει λύσεις στα προκύπτοντα προβλήματα.
Συζητήσαμε διεξοδικά για τη θεματολογία του συνεδρίου και συνεργαστήκαμε καταθέτοντας όλες οι   Ομοσπονδίες τις προτάσεις τους από τις οποίες επιλέξαμε τις καλύτερες.
Τίτλος του συνεδρίου επιλέχθηκε « Η Θράκη στο παγκόσμιο στερέωμα» Ο χαιρετισμός του κ. Δημάρχου με αναφορές στην ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για τα χρυσορυχεία αλλά και σε όποιο άλλο στοιχείο σχετικό με την ανάπτυξη της περιοχής και σε συνδυασμό   με τις  εισηγήσεις που επιλέχθηκαν που προσδιόριζαν αφενός την από αρχαιοτάτων χρόνων   Ελληνικότητα της, και αφετέρου τις προοπτικές της, ενώ οι τοποθετήσεις-παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των λοιπών συνέδρων  έκαναν τη διαφορά από τα προηγούμενα συνέδρια και δικαιολόγησαν πλήρως τον τίτλο που του δώσαμε.
. Μηνύματα απέστειλαν ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος, και χαιρέτησαν το συνέδριο ο περιφερειάρχης κ. Αρης Γιαννακίδης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ούστογλου. ενώ την κεντρική ομιλία του συνεδρίου έκανε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, \
Εισηγητές οι κ.κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης με θέμα «Οι επιδράσεις της Ορφικής σκέψης στη συγκρότηση και εξέλιξη της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας», η κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου με αναφορά στον «ξεριζωμό του Θρακικού Ελληνισμού» και ο κ. Μόσχος Πολυσίου για τη «συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης»
Ακολούθησαν οι ομιλίες από τους εκπροσώπους των Θρακικών Ομοσπονδιών, έγιναν παρεμβάσεις από τους συνέδρους και ακολούθησαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου που σκιαγράφησαν το ψήφισμα. Ακόμη, προτάθηκε από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και εγκρίθηκε, να καθιερωθούν οι Φέρες ως έδρα και τόπος διεξαγωγής του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, καθώς και να οριστεί μια μόνιμη γραμματεία συνεδρίου που να επιμελείται τη διοργάνωση.
Από την Π.Ο.Θ.Σ. προτάθηκε η επανασύσταση και λειτουργία του Ιδρύματος της Παναγίας Κοσμοσώτηρας που έγινε αποδεκτή. Την παρέμβαση έκανε ο Β!  Αντιπρόεδρος της κ. Ιωάννης Κουριαννίδης.
Στους εκπροσώπους της πολιτείας δεν παραχωρήθηκε το βήμα με απώτερο σκοπό να αποφύγουμε τα όσα ευτράπελα είχαν  γίνει στο προηγούμενο συνέδριο . Το αν πράξαμε σωστά η λάθος ο κριτής χρόνος θα το δείξει.

Για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεδρίων μιλήσαμε ελεύθερα για τις υπερκείμενες της νομοθεσίας δραστηριότητες του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, τονίζοντας ότι αυτά που μας χωρίζουν από τους Μουσουλμάνους συντοπίτες μας είναι μόνο η θρησκεία την οποία και σεβόμαστε, αφού και το σύνταγμα μας επιτρέπει την ανεξιθρησκία  ενώ ουσιαστικά η καθημερινότητα είναι εκείνη που μας ενώνει για ένα καλύτερο αύριο.




Να σημειωθεί ότι τις εργασίες του συνεδρίου τη δεύτερη ημέρα συντόνισαν οι κ.κ. Ευάγγελος Λαμπάκης Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο κ.Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ.
Το βράδυ του Σαββάτου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αφιέρωμα στην ελληνική ρετρό μουσική από την ορχήστρα φίλων Αστικής Λαϊκής Μουσικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία απαρτίζεται από εθελοντές μουσικούς που δικτυώνονται στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου.



Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άνθιμου και την ανάγνωση του ψηφίσματος του συνεδρίου.

Τέλος υπήρξε λόγος αλλά και αντίλογος, εντυπώσεις  και απογοητεύσεις, διαφωνίες και συμφωνίες, ένταση και ηρεμία  με αποτέλεσμα το ψήφισμα που συντάχθηκε να τα έχει όλα.







ΨΗΦΙΣΜΑ 9ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ
1)      Διαπιστώθηκε η επιτυχής έκβαση των εργασιών του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο υλοποιήθηκε στη χειρότερη οικονομική συγκυρία και δη προ του φάσματος κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συνέχισης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, καθώς και τα προηγούμενα συνέδρια, παρά τις αδυναμίες τους, είχαν αποτελέσματα, με ισχυρότερο αυτό της σύνδεσης και τακτικής επαφής των απανταχού Θρακών που μας βρίσκει ενωμένους ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο Ελληνισμός και η αγαπημένη μας Θράκη.  
Μια εικοσαετία μετά από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, ο ύψιστος αυτός οργανικός θεσμός πρέπει να τεθεί σε νέα ανελικτική μελλοντική προοπτική και ήδη στο 9ο Συνέδριο έγινε η αρχή, αφού συνταιριάστηκαν ο πολιτισμός, η ιστορία και η αναπτυξιακή προοπτική του Θρακικού Ελληνισμού. Στο δρόμο αυτό απαιτείται συστράτευση πνευματικών ανθρώπων, θρησκευτικών ηγετών, μνήμη στην ιστορία, στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα, καθώς και στην παράδοση, με υπομόχλιο το ανθρώπινο δυναμικό της Θράκης και τις Ομοσπονδίες του Θρακικού Ελληνισμού, ο ρόλος των οποίων ήταν καταλυτικός για την επιτυχία του 9ου Συνεδρίου. 
Το ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ, όπου θα δημιουργηθεί μόνιμη γραμματεία, στην οποία θα απευθύνονται οι Θρακιώτες κατά τη διάρκεια της 3ετίας.

2)      Πανθρακική η απαίτηση για α) λύση της σύμβασης «θανάτου» της πολιτείας με τους χρυσοθήρες, β) άμεση και άνευ άλλου τινός απόρριψη της Μ.Π.Ε. της εταιρείας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.», καθώς και της μητρικής της, καναδικών συμφερόντων, «ELDORADO GOLD» και γ) τροποποίηση του απαρχαιωμένου αποικιακού χαρακτήρα μεταλλευτικού κώδικα που λειτουργεί εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και των μελλοντικών γενεών. Οι Θρακιώτες που ζουν εντός ή εκτός Θράκης δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της, αφού με τη χρήση κυανίου για την εξόρυξη  χρυσού καταστρέφεται το περιβάλλον, ο υδροφόρος ορίζοντας, η προοπτική της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, η θάλασσα, τα δάση, η υγεία και η ίδια η ζωή των Θρακιωτών.

3)      Αποφασίστηκε να ζητηθεί η επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερη κατάσταση με το άνοιγμα των τριών σχολών αστυφυλάκων σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο και ταυτόχρονα με την απομάκρυνση όλων των παράνομων μεταναστών από αυτές, με δεδομένο ότι η Θράκη ήδη διαθέτει κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών προ πολλού, ενώ σε καμία άλλη περιοχή δεν υφίστανται. Η Θράκη, με τις πολλές ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες, δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω βάρος στο θέμα αυτό. Σε περίπτωση που λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα λιγότερες από τρεις σχολές, αυτές πρέπει δικαιωματικά να λειτουργήσουν στη Θράκη.

4)      Υιοθετήθηκε πλήρως η άποψη ότι για τη Θράκη, με τις ευαισθησίες και τις επικίνδυνες ισορροπίες, καθώς και τη θέση της στο γεωγραφικό χώρο, απαιτείται άμεσα η εκπόνηση ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, αφού πέραν των άλλων, πρόκειται για το φτωχότερο τμήμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτογενής τομέας, ενέργεια και λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι αναπτυξιακοί πόλοι, οι οποίοι απαραίτητα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παραπάνω σχέδιο, ώστε να υπάρχει αληθινή, ουσιαστική και πολύπλευρη ανάπτυξή της.

5)      Αποφασίστηκε η υλοποίηση του ψηφίσματος του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που αφορά την άμεση ενεργοποίηση – σύσταση του Παγκόσμιου Ιδρύματος Θρακών «Παναγία Κοσμοσώτειρα» που θα αποτελέσει τον υλοποιητή των αποφάσεων των συνεδρίων και τον μοχλό πίεσης προς κάθε κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προάσπισης των δικαιωμάτων της Θράκης.

6)      Στις βαθμίδες της εκπαίδευσης να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη η ιστορία της Θράκης, η οποία απαραδέκτως είναι ανύπαρκτη μέχρι σήμερα, γεγονός που αποτελεί προσβολή στη Θράκη και στους Θρακιώτες, αλλά και στην ισχυρή ιστορική μας μνήμη.

7)      Το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή επιτέλους να περιοριστεί στο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε χωρίς να υπερβαίνει τις υπερκείμενες διεθνείς διατάξεις.

8)      Αποφασίστηκε, τέλος, να ζητηθεί από την πολιτεία η ανάδειξη όλων των σπουδαίων ιστορικών μνημείων στο πέρασμα των χρόνων, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χώρο της Θράκης ως έναν από τους σπουδαιότερους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των Ορφικών. 


5ον)  Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά το ψήφισμα θα διαπιστώσει ότι οι στόχοι που είχε θέσει η οργανωτική επιτροπή επιτεύχθηκαν

6ον) Κα τέλος ότι τα αποτελέσματα θα φανούν στην πορεία.


Θεσσαλονίκη 22 Αυγούστου 2012
Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος
Πρόεδρος Π.Ο.Θ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου