Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΥΤΡΟΥ ΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 11-11-2012 ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ          : ΜΑΛΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ    ΤΗΛ. 6976010812,  e-mail: malknik@hotmail.gr 
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    : ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΑΜΙΑΣ               : ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΤΟΥΛΑ
ΜΕΛΟΣ               : ΚΕΡΑΜΑΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ facebook ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Λαογραφικό Μουσείο στα Λουτρά Τραϊανούπολης
Τα εκθέματα ενός λαογραφικού μουσείου κοσμούν πλέον τις αίθουσες του πρώτου ορόφου του κτιρίου της παλιάς κοινότητας Λουτρού, όπου στεγάζεται τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος του χωριού. Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή από αντικείμενα, εργαλεία και σκεύη που εξυπηρετούσαν τις βασικές βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου, όπως διατροφή, στέγαση και ένδυση, αλλά και αντικείμενα που χρησιποποιούνταν στο πλαίσιο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του. Στο Μουσείο εκτίθενται επίσης μικρά και μεγάλα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στις διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες και τέχνες, όπως τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την κομμωτική, την υφαντική, τη ραπτική, την κεντητική, τη μεταλλοτεχνία, την ξυλογλυπτική, την κεραμική κ.ά.
Η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου ήταν μια ιδέα της Προέδρου του Συλλόγου κ. Καραγιαννίδου Παναγιώτας, που αγκαλιάστηκε με θέρμη από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία εργάστηκαν με όλη τους τη δύναμη για το σκοπό αυτό. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού στήριξαν με ζήλο την προσπάθεια αυτή και άνοιξαν τα σεντούκια και τα υπόγειά τους όπου είχαν φυλαγμένους τους «θησαυρούς» τους και τους πρόσφεραν στο Σύλλογο για τη δημιουργία του Μουσείου. Τα περισσότερα όμως εκθέματα ανήκουν στον συγχωριανό μας συλλέκτη κ. Μητρουλάκη Παναγιώτη, ο οποίος δώρισε όλη σχεδόν την προσωπική του συλλογή που αποτελούνταν από 630 αντικείμενα.
Στα εγκαίνια του Μουσείου που έγιναν στις 1 Νοεμβρίου 2012 σε μια σεμνή τελετή, παρόντος και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη Ευάγγελου, τιμήθηκε ο κ. Μητρουλάκης Παναγιώτης για τη δωρεά της συλλογής του και την ως εκ τούτου καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Λουτρού.
Στα σχέδια του Δ.Σ. του Συλλόγου περιλαμβάνεται η προβολή του Μουσείου και η διοργάνωση σε συνεργασία με άλλους φορείς δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που θα έχουν ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Σχεδιάζεται επίσης η ένταξή του σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει σχολεία Α/Βαθμιας και Β/Βαθμιας εκπαίδευσης και να αποτελέσει έναν προορισμό για εκπαιδευτικές εκδρομές σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αξιοθέατα της παριοχής (Τραϊανούπολη, Δέλτα Έβρου, Προφήτης Ηλίας κ.ά.). Επίσης στο πλαίσιο του θεσμού της δια βίου εκπαίδευσης, σχεδιάζεται η οργάνωση και η υλοποίηση προγραμμάτων (εργαστήρια, σεμινάρια κ.ά.) και για ενήλικες.
Το Λαογραφικό Μουσείο Λουτρού βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία και είναι επισκέψιμο για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 17:00-20:00 και τις καθημερινές κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 6976010812.
Μαρία Μενίδου Μαλκοπούλου
 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου